FAQ – Hungarian Patient Information

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi az a fogászati ​​implantátum?

A fogászati ​​implantátum egy titánból készült mesterséges foggyökér, amely alapot biztosít a koronának elhelyezéséhez, és egy természetes fog megjelenését és érzetét adja. Az implantátumokat a hiányzó fogak vagy fogak cseréjére használják, és egy fog vagy több fog fogadására használják, beleértve a teljes állkapocs fogászati ​​implantátum elhelyezését, ha szükséges.

Az implantátum kicsi és úgy néz ki, mint egy miniatűr csavar, amelyet sebészileg az állcsontba helyeznek. Ez mesterséges foggyökérként működik, amely támogatja a helyreállítást, mint például a korona, a híd vagy a fogsor.

A fogászati ​​implantátumok tipikusan titánból készülnek, amely a test által jól elfogadott anyag. Az idők során a páciens állkapocscsontja a titánnal megolvad. Különböző implantációs rendszerek állnak rendelkezésre, és fogorvosa a megfelelő implantátumokat kiválasztja a kezelési tervnek megfelelően. Néhány fogorvosnak saját fogorvosi laboratóriumában vagy szerződéses munkájukban olyan fogászati ​​laboratóriumban dolgoznak, ahol egyedi fogászati ​​implantátumok készülnek.

Van bárki fogászati ​​implantátuma?

A fogorvos elmondhatja, hogy a fogászati ​​implantátumok megfelelnek-e az Ön számára. A fogorvos vizsgálatot fog végezni a száj általános állapotának értékelésére, és a röntgensugarakat a csontok mennyiségének és minőségének értékelésére fogják felhasználni, hogy meghatározzuk, hogy az implantátumok megfelelő kezelési lehetőség az Ön számára.

Olyan tényezőket, mint a dohányzás, az ivás és a meglévő egészségügyi állapotok, mint például a cukorbetegség, fogorvosának figyelembe kell vennie, mielőtt fogászati ​​implantátumkezelést ajánl fel, és elkészítené egy egyedi fogászati ​​implantátumkezelési tervet. Általában ezek a kérdések a fogorvos számára fontosak, hogy tudatában legyenek, ahelyett, hogy kizárnád a modern anyagokkal és technikákkal való kezelést.

Milyen előnyei vannak a fogászati ​​implantátumoknak?

A fogászati ​​implantátumok számos egyéb előnyhöz nyújtanak más kezelési lehetőségekhez képest:

  1. A szomszédos fogak nem változnak vagy érintik őket
  2. Megakadályozza a csontvesztést és megőrzi az arc megjelenését
  3. Hosszabb távon költséghatékonyabb lehet
  4. Javítja a mosolyt és a bizalmat
  5. Természetes megjelenés
  6. Az implantátumok élettartamát tarthatja fenn, ha megfelelően gondoskodik
  7. Könnyebb tisztítani és karbantartani, mint más alternatívák
  8. A kedvenc ételeket és italokat élvezheti
  9. Ha fogpótlást hordoz, bizonyítja, hogy az implantátumokon javítja az orális egészséget
  10. Kozmetikai fogászati ​​mosolytovábbító kezelésként használható

Mik azok a napi fogak?

A „fogak egy nap alatt” olyan eljárásra utal, ahol a fogait egy napon cseréljük ki – vagyis már meglévő egészségtelen fogak lesznek, az állkapocsba beültetett implantátumok, és egy előre gyártott híd, amelyre közvetlenül illeszkedik. A kifejezés zavaró lehet, mivel a műtéti eljárás napjára utal, de előkészítő munkákra és vizsgálatokra, x sugarakra és szkennelésre van szükség annak biztosítására, hogy az új fogai készen álljanak és készek legyenek a tervezésre. a műtéthez.

Van-e hiányosságom a fogamban?

A fogorvosok olyan átmeneti megoldásokat tudnak nyújtani, amelyek éppen úgy néznek ki, mint a természetes fogai, amelyek vonzónak tűnnek, és megvédik az implantátumokat és az ínyeket, amikor gyógyulnak. Alkalmanként, kiterjedtebb eljárások után kívánatos lehet a gyógyulást a külső implantátum helyének külső irritációja nélkül hagyni. A fogorvos megvitatja az Önök előnyeit és hátrányait, lehetővé téve, hogy tájékozott döntést hozzon a rövid és hosszú távú igényeiről.

Miért ajánlott a fogászati ​​implantátumok?

A fogászati ​​implantátumok számos fontos előnyt kínálnak a többi kezelési lehetőséghez képest:

A szomszédos fogak nem sérülnek meg – az implantátumkezelés nem igényli az egészséges szomszédos fogak módosítását, mint a legtöbb híd- vagy fogpótlási kezelés esetében

Megakadályozza a csontvesztést és megőrzi az arc megjelenését – Az implantátum kezelés segít fenntartani a csontmennyiséget, mivel az implantátumok a fog gyökerét utánozzák. Más kezelési lehetőségekkel, pl. a fogpótlások / hidak csontvesztése folytatódhat, és az arcprofil változhat

Javítja a bizalmat – az implantátumok úgy néz ki és úgy érzik, mint a természetes fogai, javítva az önbizalmat. Nem kellemetlen vagy zavarba ejtő pillanatok nem támogatott fogpótlásokkal, és nincs szükség rendetlen ragasztókra.

Költség – Bár az implantátumok kezdetben többet fizetnek, mint az egyéb kezelési lehetőségek, a költségkülönbség semlegesül, mivel az egyéb opciók folyamatos költségei továbbra is összeadódnak.

Kényelem – A fogászati ​​implantátumok természetes fogaknak, dörzsölésnek vagy fájdalomnak érzik magukat

Rugalmasság – A fogászati ​​implantátumoknak nincs életre szóló garanciája, de sok-sok évig tarthatnak; mivel egy hagyományos lehetőség, például a híd / korona cseréje 5-7 évenként cserélhető.

Karbantartás – Az implantátumok a természetes fogakhoz hasonlóan könnyen tarthatók

Élvezze az összes kedvenc ételét – Az implantátumok jobban megrágják és élvezhetik a táplálékot javító ételeket.

Minden fogorvos fogászati ​​implantátumot kínál?

Egyszerű fogászati ​​implantátumkezelést végezhet egy általános fogorvos. Ugyanakkor Önnek egy szakértőnek kell megküldeni, hogy helyezze az implantátumot az állkapocscsontba, majd visszatérjen a fogorvosához, hogy a végső fázisban a korona, a fogsor vagy a híd legyen felszerelve. Bonyolultabb esetekben, vagy ha a fogorvos nem végez semmilyen részt a kezelésben, csak a teljes kezelést láthatja. Beszélje meg saját fogorvosával arról, hogy mit tud ajánlani, és ha tudnak, látogasson el egy fogászati ​​implantátum szakemberre.

Mikor ajánlott a fogászati ​​implantátum?

A fogászati ​​implantátumok számos fogászati ​​probléma kezelésére használhatók. A fogorvos az Ön egyéni igényeinek legmegfelelőbb megoldását fogja tudni Önnek. Ha egyetlen fog hiányzik, egyetlen implantátum kerül elhelyezésre, és a koronát a hiányzó fog helyettesítésére használják. Ha több fog hiányzik, több implantátum kerül elhelyezésre, és a koronák vagy egy híd helyettesítheti a hiányzó fogakat. Lehet, hogy nem feltétlenül van egy implantátum fogonként. A fogorvos úgy dönthet, hogy az egyik implantátum több fogat is támogat. Ha egyáltalán nincs foga, az implantátum által támogatott rögzített fogsor több implantátumot használ, és az új fogai biztonságosan vannak rögzítve az implantátumokba való csavarokkal. A fogorvos a rutin tisztításhoz képes lesz eltávolítani az ilyen típusú fogsorokat, de egyébként a fogai a helyén maradnak.

Az implantátum megtartható eltávolítható fogsor két vagy több implantátumot használ, és a fogsor rögzítéssel van rögzítve, és nincs szükség ragasztóra. Ezt a helyreállítást otthon is eltávolíthatja.

Hogyan kerül a fogászati ​​implantátum?

Az implantátum elhelyezéséhez sebészeti beavatkozásra kerül sor, általában helyi érzéstelenítő alkalmazásával.

Ha van egy foga, akkor a fogorvos úgy dönthet, hogy az implantátumot azonnal elhelyezi az extrakciós helyszínre, de rendszerint időbe telik a gyógyulás.

A fogorvos vagy az implantátum szakértője elvágja a gumit a csonthoz, ahol az implantátumot el kell helyezni. Egy lyukat fúrnak az implantátum elhelyezéséhez. Ez a lépéssorozatban több fúróval történik, hogy az implantátumhoz szükséges mélységet és szélességet elérje.

Miután a lyuk befejeződött, az implantátum a helyére kerül. Az Ön fogorvosi rendelője a személyes kezelési tervtől függően gyógyító támasztót helyez el az implantátum helyére, vagy lefedi a csavart. Az ínye varrásra kerül, és ideiglenes koronát helyeznek el. Amint az implantátum helyszín meggyógyult, a fogorvos illeszkedik a végleges helyreállításhoz. A kezelési idő 6 héttől 1 évig terjedhet, az egyéni igényektől függően. A fogorvos képes kezelési tervet és időtartamot biztosítani.

Ez fájdalmas?

Az eljárás viszonylag egyenes előre, és általában helyi érzéstelenítéssel végezhető. Talán a diszkomfort szintje tapasztalható, és valószínűleg fájdalomcsillapítót kap a műtét után, hogy bármilyen fájdalmat segítsen. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb beteg azt állítja, hogy az eljárás sokkal kevésbé fájdalmas volt, mint amire számítottak.

Vannak-e komplikációk?

Mint minden sebészeti beavatkozásnál, a fogászati ​​implantátum kezelésének bizonyos kockázatai vagy szövődményei vannak. Minden ember más, így biztosíthatja, hogy a fogorvosával megbeszélje a kockázatokat. A szövődmények némelyike: az érzéstelenítésre, a duzzanatra vagy a kényelmetlenségre adott reakciók, az implantátum nem integrálódik, ami azt jelenti, hogy az állkapocscsont nem olvad az implantátummal, így laza lesz, és további műtétre lehet szükség. A hosszú távú szövődmények közé tartozik a perimplantitis, ez hasonlít az ínybetegségekre, az íny gyullad, és csontvesztés van az implantátum helyén. Ezt a kockázatot óvatos kefével és rendszeres ellenőrzéssel csökkentheti.

Meddig tart a műtét?

Ez a kezelés összetettségétől függ, de általában minden implantátum 30 perctől 2 óráig tarthat az állkapocscsontba. Ez attól függ, hogy mennyi további munka szükséges a csontgraftok vagy a fogínyeknél szükséges munka szempontjából.

Meddig tart az implantátumok?

Mivel az implantátumok hasonlítanak a természetes fogakhoz, sok éven át kell tartaniuk és megfelelő otthoni ápolással és rendszeres higiéniai látogatással kell ellátniuk fogorvosukat, és életüket is tarthatják. Legalább 6 havonta látogassa meg fogorvosát. A fogászati ​​eljárásokhoz, beleértve az implantátumokat, azonban nincs élethosszig tartó garancia vagy garancia. Az implantátumoknak a legjobb esélyük van a fogak elvesztésének hosszú távú megoldására, mivel más fogakra nincs hatással, mint más eljárásoknál, így a minőségi implantátumok szempontjából a legjobb megoldás.

Mennyibe kerülnek az implantátumok?

A költségek a fogorvosok között különböznek, de az általános implantátumok kezdetben drágábbak, mint más kezelési lehetőségek. Mindazonáltal idővel az implantációs kezelés 7 év után átlagosan a jobb pénzügyi választásnak bizonyul. A betegek és a fogorvosok általában egyetértenek abban, hogy az implantátumok kiváló kezelési lehetőség.

Milyen karbantartás szükséges?

Az implantátumokat ugyanolyan gondoskodni kell, mint a természetes fogai. Az implantátumokat ugyanúgy kell gondoskodnia, mint a természetes fogakat, különös figyelmet fordítva az implantátum helyére. A napi kétszer fogmosás, a fogselyem és a rendszeres higiéniai megbeszélések segítenek megőrizni őket.

Biztonságban vannak?

Az implantátumok jól bevált kezelési lehetőség, bizonyítottan bizonyítottak, ugyanakkor, mint bármilyen sebészeti beavatkozásnál, vannak bizonyos kockázatok és szövődmények. Fogorvosa tanácsot tud adni. A fogászati ​​implantátumok jelenlegi formája már több mint 30 éve használatos, számos tudományos tanulmányban, amelyek dokumentálják az implantátum kezelésének sikerességét. A fogászati ​​implantátumok tipikusan titánból készülnek, amely a test által jól elfogadott anyag.

Van-e korhatár?

Ennek a kezelésnek nincs felső korhatára. Az általános egészségi állapota és a szája állapota meghatározza, hogy ez a kezelés megfelel-e Önnek. A betegek túl fiatalok lehetnek az implantátumhoz. Ha még mindig növekszik, a fogorvos tájékoztatni fogja Önt arról, hogy várjon-e az implantátumkezelés megkezdése előtt.

Milyen képzéssel és képesítéssel rendelkeznek a fogorvosok?

A válasz erre a kérdésre meglepődhet, mivel nincsenek olyan kemény és gyors szabályok, amelyek meghatározzák, hogy a fogorvosnak mennyi képzést kell kapnia a fogászati ​​implantátumok kezelésére. Az Általános Fogorvosi Tanács iránymutatásokat adott ki az Egyesült Királyságban az implantátumok képzéséről, de ezek csak iránymutatások. Megfigyeléseink alapján az implantátum fogorvosok által nyújtott képzés a többéves, egyetemi posztgraduális képesítéstől a hétvégi kurzusig terjed, amelyet egy implantátortársaság vagy egy magánképző szervezet támogat.

Az implantátum fogászat a sokéves klinikai kutatás után sokkal több mainstream lett, valamint a különböző technikák hatékonyságáról szóló egyetemi egyetértés. Az implantátum-fogászatban szerzett akadémiai képesítések többsége viszonylag új, hiszen a szabványok emelésére tett erőfeszítés.

Miért jobb fogászati ​​implantátumok a hosszú távú választás?

Az implantátumok költségeit tekintve drágábbak lehetnek, mint például egy hagyományos híd. Bár csábító lehet a (rövid távú) megtakarítás, ez lehet hamis gazdaság vagy kompromisszum.

Miért dolgoznak ki más lehetőségek, mint a híd, hogy hosszú távon drágábbak?

A hidaknak ki kell igazítaniuk és helyükre kell cserélniük azokat a fogakat, amelyek támogatják azokat, amelyek valószínűleg egészségesek voltak, mielőtt a híd felborulna és meghibásodna. Több fog is elveszhet, ami idővel hosszabb hidakat kell felszerelni, hogy fedezze a növekvő rést, az esztétika elkerülhetetlen elvesztésével. Ezért az implantátumok a jobb hosszú távú választás.

Szójegyzék