Glossary – Hungarian Patient Information

Szószedet – Magyar beteginformáció

3D röntgen

A 3D-s röntgen a Cone Beam Computed Tomography kifejezés, amely gyakran rövidített Cone-ray CT vagy CBCT. A szkennelés, amelyet ez a speciális berendezés hoz létre, egy háromdimenziós képet nyújt a páciensről, amely rendkívül hasznos a pontos diagnózis biztosításához és a fogászati ​​implantátumok kezeléséhez speciális szoftver segítségével.


Támfal

A korona, a híd vagy a protézis implantátumhoz való rögzítésére implantátumtáblát használnak. Az abutments különböző anyagokból – titánból, cirkóniumból vagy más fémből – készülhetnek. Vigyázzon arra, hogy bizonyos gyakorlatok ne tartalmazzák ezt az árazásukban, mivel ez elengedhetetlen.

Csont átültetés

A csontgraftot az elveszett csont újbóli létrehozására használják. A csontvesztés leggyakoribb okai közé tartoznak az ínybetegségek (gingivitis vagy periodontitis), a fogak elvesztése és a trauma.

Híd

A híd egy helyreállítás, amely a hiányzó fogat a szomszédos fogakhoz vagy implantátumokhoz való csatlakozással helyettesíti, azaz a hiányzó fogak által létrehozott rést áthidalja. Ha hiányzik egy fog, a betegnek gyakran egy fog implantátumot vagy egy három egységes hídot (három koronát támasztanak alá a két szomszédos fogak) kínálnak.

Fogcsikorgatás

A fogak túlzott őrlése vagy összeszorítása a nap vagy éjszaka folyamán.

Cone Beam CT vagy CBCT

Lásd a 3D-s röntgenképet az oldal tetején.

korona

A korona egy „sapka”, amely fog alakú, és egy fog- vagy implantátumtámasz fölé kerül, hogy helyreállítsa a méretét és megjelenését. A koronák különféle anyagokból készülhetnek, beleértve a fémeket, a porcelánt és a gyantát.

Műfogsor

A fogsor vagy a hamis fogak a hiányzó fogak cseréjére készült mesterséges eszköz. A fogpótlások tartalmazhatnak implantátumokat, amelyek segítenek a megtartásban és / vagy támogatásban, és a betegek eltávolíthatók vagy csatolhatók.

Fogsor stabilizálása

Az implantátumokat tartalmazó fogpótlások, amelyek segítenek megtartani a tartást vagy a támasztást, és amelyeket a beteg eltávolíthat vagy rögzít.

fogatlan

Nincs foga.

gingiva

Az ínye. Más néven lágy szövet.

Gag-mentes (digitális) fogászat

Speciális szóbeli szkennelési berendezések, amelyek digitális megjelenítéseket biztosítanak; ezért megszünteti a fizikai benyomások anyagának szükségességét, amelyet néhány beteg kényelmetlenül talál. A szkennelő kamerát egy digitális 3D kép készítésére használják a száj belsejében, és sokkal gyorsabb és kényelmesebb.

Gumszaporodás (periódusos átültetés)

A fogorvosok használják-e az ínyszövet egészségének javítását vagy az elveszett gumi szövet újbóli létrehozását. A gumi (recesszió) elvesztésének néhány leggyakoribb oka lehet a fogak összeszorítása és / vagy csiszolása, a rossz szájhigiénia, az ínybetegségek (periodontitis), az ügyesség elvesztése, amely megakadályozza a beteg hatékony fogmosását, és túl kemény fogmosás.

Gyógyító Abutment

Néha gyógyító sapkának nevezzük, ezt az implantátum tetejére helyezzük, hogy segítsük az ínyeket, azaz a lágyszövet a megfelelő formában gyógyuljon az implantátum elhelyezése után.

implantológus

Egy fogorvos, aki különös érdeklődést mutat a fogászati ​​implantátumok iránt. A név szakképzettséggel jár, de a fogászatban nincs implantológia hivatalos szakterülete. Számos fogorvosi iskola most már az MSc-hez az implantológia posztgraduális kurzusait kínálja. vagy azzal egyenértékű szinten, de a kifejezés technikailag egy különleges érdeklődést jelent, nem pedig minősítést.

A szájüregi

A száj belsejében.

az alsó állkapocs

Az alsó állkapocs.

maxilla

A felső állkapocs.


Mini fogászati ​​implantátumok

Ideiglenes vagy átmeneti fogászati ​​implantátumnak is nevezik. Ezek az implantátumok sokkal kisebbek, mint a hagyományos endózisos fogászati ​​implantátumok. A mini implantátumok 3 mm-nél kisebb átmérőjűek és korlátozott jelzésekkel rendelkeznek. A fogorvosok általában nem használnak mini implantátumokat a végleges helyreállításhoz, hanem csak ideiglenes fogsorokhoz használják, míg a hagyományos fogászati ​​implantátumok gyógyulnak.

Mól

A molárisok a száj hátsó részének nagyobb fogai.

Okklúzió

A felső és az alsó fogak csípő vagy rágófelületei közötti érintkezés szintén harapásnak nevezhető.

Szájhigiénia

A száj és a fogak tisztán tartása a problémák elkerülése érdekében (vagyis a fogászat, fogselyem és rendszeres „higiéniai” látogatások a fogászati ​​gyakorlatban).

Orális sebész

Orális és Maxillofacialis (OMF) A sebészek a száj, az állkapocs, az arc és a nyak betegségeinek diagnosztizálására és kezelésére specializálódnak. Ez a fogászat egyik elfogadott specialitása. A fogorvosnak Oral & Maxillofacial sebésznek kell minősítenie több éves posztgraduális képzését.

osseointegratio

A természeti folyamathoz használt kifejezés, melynek során a csont csontszövetként is ismert, integrálódik vagy beolvad az implantátummal.

Peri-implantitis

A peri-implantitist úgy tekinthetjük, mint az implantátum körüli periodontális betegséghez hasonló, nem pedig egy természetes fogat. Kezeletlen, ez csontveszteséghez vezethet az implantátum körül, és végül az implantátum sikertelen lehet. A természetes fogakhoz hasonlóan fontos a jó szájhigiénia és a fogorvos vagy a higiénikus rendszeres látogatása.

Periodontális megbetegedés, periodontitis és a periódus betegség kezelése

A periódusbetegség (periodontitis) a fogak körüli duzzanatok, a fogak körüli csontvesztés, és a fogak lazulásának és esetleg elveszésének következménye. A fogászati ​​higiéniai megbeszélések során a legtöbb klinikus megméri a lágyszövet „zsebének” mélységét az egyes fogak köré, hogy ne legyen csontveszteség. A periodontális betegség kezelése egy vagy több különböző kezelést tartalmazhat, beleértve a méretezés és a gyökér-gyalulás, az oltás (lásd a fenti Gum-növekedést), a lézeres kezelés (ek) és a csont-oltás. A tapasztalt csapat, aki gondoskodik az Ön személyes helyzetéről / diagnózisáról, a legjobb tervről tájékoztatja Önt. Javasoljuk, hogy vizsgálja meg és konzultáljon a fogorvosával, ha a periódusos betegség tünetei vannak.

parodontológiája

A Periodontist a fogorvos elismert szakembere, amely a periodontális betegségek megelőzésére, kezelésére és diagnosztizálására szakosodott. Annak érdekében, hogy a fogorvos periodontológusnak minősüljön, szakosodott posztgraduális végzettséget végez a Periodontológia területén. Számos általános fogorvos fog elvégezni a periodontolológia számos aspektusát, de gyakran bonyolultabb munkát ad a területükön a Periodontológusoknak.

Prosthodontist

A fogpótlás elismert szakember a fogászatban, amely a fogak újraszervezésére és cseréjére specializálódott. Ahhoz, hogy a fogorvos prosthodondistának minősüljön, több éves posztgraduális képzésben részesül, hogy prosthodontista legyen.

megújító

Az elveszett szövetek regenerálására vagy újbóli létrehozására utal az oltási eljárásokra – vagy csontra (kemény szövetre), vagy az ínyre (lágy szövetre).

Felújítás

A hiányzó fogat vagy fogakat helyettesítő szerkezet. A fogpótlások példái a korona, a híd vagy a fogsor.

Ugyanazon a napon a fogak

Ez a kifejezés azt jelzi, hogy egy gyakorlat befektetett a felszerelésbe és a képzésbe, amely ahhoz szükséges, hogy a páciens „fogát” biztosítsa az implantátum beültetésének napján. Míg a gyakorlatnak lehet a képzése, és ezt potenciálisan kínálhatja, nem minden beteg rendelkezik a szükséges csontmennyiséggel és / vagy csontsűrűséggel, ami ahhoz szükséges, hogy a műtétet ugyanazon a napon biztosítsák. Szakembere tájékoztatni fogja Önt az eljáráshoz szükséges csontról és arról, hogy mi van az állkapocsban. Bár az eljárás egy nap alatt zajlik, a találkozó megkezdése előtt és után további találkozók lesznek, amelyek megkönnyítik a folyamat tervezését és a végleges helyreállítást.

Általános információ